Powinna wystarczyc ale lepiej gdybys urozmaicil zrodla tluszczow np. orzechy wloskie, siemie lniane Karciarz, podstawy matematki chyba znasz wiec nie bedziesz mial problemu z tym http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82._prod._%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html Zmieniony przez - Widney w dniu 2011-07-16 13:16:45
mnie martwi.....tluszcz siemie lniane jem 20 gr, oliwy ok 20-30 ml orzechow garsc i do tego rybe tlusta makrele..no i jedna kromke smaruje mASLEM i dwa jajka dzienne.....szukam optymanlego zestawienia by byl stosunek 1-1-1 i o3 do 06 dobry bo sie juz gubie..a chodzi mi o zdrowie help...
Czy gdy na noc zalewam platki ciepla czy nawet letnia woda i dodaje 20-30g oliwy z oliwek nie straci ona swoich wlasciwosci. Nie wiem, nie utleni sie. Siemie lniane miele rano i jem na swiezo. Co do oliwy wole sie upewnic. Miska z platkami i oliwa stoi w temperaturze pokojowej, na aneksie kuchennym, bez dostepu do swiatla dziennego czy sztucznego.
Za duża ilość błonnika może doprowadzić do poważnych ubytków witamin i minerałów, należy więc z tym uważać. Ponadto siemię lniane też trzeba umieć przygotować, posiada ono bowiem bardzo trujące związki które powstają po zmieleniu a ich spożycie może doprowadzić nawet do śmierci, zalecam poczytać.
[...] spożycie może doprowadzić nawet do śmierci, zalecam poczytać. Ja rowniez zalecam o tym poczytac, bo to co piszesz to bzdury. Zapewne chodzi Ci o zwiazki cyjanowe zawarte w siemieniu lnianym (jak rowniez migdalach, pestkach owocow - zwlaszcza moreli), ktore sa calkowicie neutralizowane przez ludzki organizm i nie ma dowodow na ich toksycznosc. [...]
[...] plus warzywa sezonowe. Do tego zaopatrujesz sie w oliwe, mozesz tez kupic maslo klarowane do smazenia (albo inny nadajacy sie tluszcz o wysokiej temperaturze dymienia) siemie lniane, omega3 w kapsulkach, twarogi sa ok, jogurty dla wlasciwosci probiotycznych. Jak chcesz rosnac to musisz sobie obliczyc bilans kaloryczny i dodac kilkaset [...]
ACT na dzien dobry idealny. Wszystko co zdrowe, do tego z uwaga patrzec trzeba na weglowodany. Duzo bialka i warzyw, ograniczyc smazenie na rzezc gotowania w wodzie lub na parze i pieczenie( jak smazenie to krotko i na dobrym tluszczu), omega3 , siemie lniane, oliwa etc.
[...] 37.5/38 }:-( Trening Split 3dniowy + 1x w tygodniu cardio/hiit Suplemetacja: 100mg wit b15 1000mg witc 1000mg magnez witamin a-z tran siemie lniane Dieta Na poczatku bedzie to dalej if w tym ze 5-7h jedzenia reszta postu czyli mniej wiecej 6/18. Co tydzien bede dodawal 25gww w 1 tygodniu ww beda tylko [...]
[...] odpoczne i ogarne kilka spraw, nastepnie silownia 3x w tygodniu split i ostro jedziemy 8-) Suplemetacja: 100mg wit b15 1000mg witc 1000mg magnez witamin a-z tran siemie lniane Dieta Zamienilem kolejnosc posilkow tak ze omlet wchodzi na koniec a mieso z ww i salatka po treningu oraz jako nastepny posilek za radami Solarosa, czekam [...]
[...] ww do 50gram produktu a od srody/czwartku na 80gram produktu /-)_ Suplemetacja: 200mg coffeiny rano 50mg wit b15 1000mg witc 1000mg magnez witamin a-z tran siemie lniane Jablczan kreatyny Dieta Dzis watrobka z makaronem+pomidor/ogorek kiszony oraz prazona cebulka :-P i omlet [...]
[...] Trening --------tydzien przerwy------- procz 40 kursow po 50 schodow }:-((( Suplemetacja: 200mg coffeiny 50mg wit b15 1000mg witc 1000mg magnez witamin a-z tran siemie lniane Dieta dzis 55g ww mieso z udzca z kurczaka 500g i cheat kilka hitow i nalesniki jescze nie wiem z czym ale moze waldenem czekoladowym [...]
Jeżeli mielone, to zdecydowanie należy wliczać. W takiej sytuacji pamiętaj, aby nie kupować mielonego a zmielić ziarna i od razu je spożyć. Niestety siemię lniane jest wrażliwe na utlenienie.
Jeżeli mielone, to zdecydowanie należy wliczać. W takiej sytuacji pamiętaj, aby nie kupować mielonego a zmielić ziarna i od razu je spożyć. Niestety siemię lniane jest wrażliwe na utlenienie. tak jak kolega w temacie pytal , czemu dokladnie nalezy samemu mielic? spora jest roznica miedzy takim mielonym przeze mnie a kupnym?
Siemię lniane w ziarnach nie jest trawione. Z kolei po zmieleniu szybko ulega utlenieniu i więcej z tego problemów niż korzyści. Dlatego należy zmielić i nie przechowywać go, tylko od razu spożyć.